Mineralolja har många namn: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin.


Mineraloljor vs Växtoljor – ett hett ämne


Marie Lodén
är apotekare med fördjupningskurs inom toxikologi samt doktor i medicinsk vetenskap, har doktorerat i hudvårdsprodukters inverkan på huden, varit ansvarig för dokumentation och utveckling av läkemedelsprodukter och författat kliniska expertrapporter. Hon svarar på frågor i Massage & Kroppsvård:

– Hur ska man veta om en olja är ”giftig”?
– Grundinformation tillhandahålls av leverantören. Oljor får heller inte härskna, vilket är lätt hänt med växtoljor. Mineraloljor kan också vara orena, men det händer inte nuförtiden, de är höggradigt renade och härsknar inte heller.

– Vad skiljer växtoljor från mineraloljor?
– Priset! Mineraloljor är billigare medan växtoljor kan vara dyra. Annars är växt- och mineraloljor ganska lika i känslan. De som vill profilera sig som dyra och ge effektskillnader har tendens att säljas dyrt.

– Hur allvarliga är larmrapporterna om mineraloljorna?
– Det finns inget stöd för våra larmrapporter. Det är inte farligt att använda mineraloljor. Det finns ingen forskning som visar att mineraloljor går in i kroppen och skapar oreda, det är lösa rykten och myter. En mineralolja är för tjock för att penetrera ned i huden, den lägger sig på hudytan.

– Kan man få acneutbrott av mineraloljorna?
– NEJ, mineraloljorna fastnar INTE i porerna. Att vaselin kan aktivera acne är också en myt, det kommer från att man tänker att den lägger sig som ett lock för sylten. Däremot kan en lättoxiderande växtolja bilda en kemisk reaktion som retar porerna och ger acneutbrott.

– Ska oljor ha konserveringsmedel i sig?

– Mineraloljor behöver inte ha det, det är sällan det växer något i dem. Växtoljor däremot måste konserveras då de lätt oxiderar (härsknar).

(2008)

Per-Håkan Olausson, hudläkare svarar på frågor kring oljor:

Mineraloljor påstås blockera 40-60% av hudens porer. Kan en mineralolja täppa till och därmed försämra hudens funktioner?
Det är i huvudsak hudens hornceller som kan täppa till porer och ge problem, inte olja. Mineraloljor täpper inte till mer än andra oljor gör – växtoljor eller animaliska oljor. Hudens funktioner påverkas dock negativt av andra faktorer såsom exempelvis om oljan härsknar (vilket växtoljor gärna gör om det inte också finns kraftiga konserveringsmedel tillsatt) eller renhetsgraden hos oljorna. Vegetabiliska och animaliska oljor har ofta mer föroreningar (proteiner) och ger därför större risk för allergier och problem med hudens funktioner.

Om man konstant tillför mineraloljor blir huden då beroende av dessa då det försämrar hudens egen återfettning och gör den torrare?
Nej, oljan hindrar huden från att torka ut. Det finns inga studier som påvisar att huden blir beroende av kräm. Däremot kan man sakna den mjuka känslan om man slutar med kräm.

Kan mineraloljor som appliceras via hudkräm lagras i kroppen och orsaka t.ex. ledgångsreumatism? (Det hävdas i studie från 1993 av Sandra Kleinaus)
Nej. Studien är gjord på icke-renade oljor (motorolja, asfalt, hydraolja m.m.) och har inget att göra med de högrenade oljor som används i kosmetikaprodukter.

Om man får mineralolja på händerna inom industrin hänvisar arbetarskyddsstyrelsen att man omedelbart ska tvätta av det. Är det verkligen så farligt?
Nej, det är en försiktighetsåtgärd för oljor med föroreningar i sig. Se förra svaret.

Varför används mineralolja i flera hudvårdsprodukter – är det enbart för att hålla kostnaderna nere?
Nej, höggradigt renade kosmetiska oljor som används i hudvårdsprodukter är ofta mycket dyrare än vanliga vegetabiliska oljor som exempelvis rapsolja, olivolja, solrosolja.

Finns det några fördelar med att använda mineraloljor istället för vegetabiliska oljor?
Ja, många. Den främsta fördelen är mindre risk för allergier med mineraloljor eftersom vegetabiliska oljor generellt har mer föroreningar (proteiner) som har visat sig ge kontaktallergier. En annan stor fördel för mineraloljor är att vegetabiliska oljor härsknar lätt och kräver därför mycket mer konserveringsmedel, vilket kan ge hudproblem. Flertal kemiska fördelar finns också.

Finns det några nackdelar med att använda vegetabiliska oljor på huden?
Ja, framförallt en högre risk för allergier. Vissa vegetabiliska oljor har också visat sig vara starkt komedogena (acneframkallande) såsom exempelvis olivolja, avocadoolja och jordnötsolja.

Om man skapar en produkt som är medicinteknisk, spelar då valet av oljor någon roll? Väljer man mineraloljor eller går det lika bra med vegetabiliska oljor?
Tillverkningsprocessen är starkt kvalitetskontrollerad för att ge en så säker produkt som möjligt. Detta är svårt att uppnå med vegetabiliska oljor.

Mineraloljornas ursprung diskuteras, de kommer från dödmateria och kan därför inte bidra med något som ger liv åt huden…
Detta ser jag som ett ovetenskapligt, naturromantiskt påstående från de som vill sälja vegetabiliska oljor och har inte något med verkligheten att göra.

Kan vegetabiliska oljor tas upp och påverka hudens ämnesomsättning?
Nej, upptag förekommer inte.

Vilka fördelar har mineraloljor för en dermatologisk behandling?
De bidrar till att huden behåller fuksten på ett kontrollerat sätt, vilket är positivt både för frisk hud och som förebyggande mot eksem. Idag i Sverige är alla krämer som är godkända för behandling och som subventioneras av staten baserade på mineraloljor.

Vilka nackdelar har vegetabiliska oljor för en dermatologisk behandling?
Vid behandling av sjuk, skadad eller inflammerad hud är det av största vikt att inte huden utsätts för något som kan ge allergier; därför bör inte vegetabiliska oljor användas.

Vad innebär ”hudidentiska ingredienser” som vanligen innehållet i vegetabiliska produkter beskrivs som?
Det låter som ett marknadföringspåstående som inte har någon grund i verkligheten. Jag skulle gärna se dem förklara detta påstående på ett vetenskapligt korrekt sätt.

Kan växtoljebaserade produkter göras utan konserveringsmedel?
Nej, generellt sett inte eftersom växtoljebaserade produkter lätt härsknar (till skillnad från mineraloljebaserade). Om det påstås om en växtoljebaserad produkt att den är utan konserveringsmedel så stämmer det inte, de har alla konserveringsmedel. Det finns dock marknadföringstricks såsom exempelvis användandet av konserveringsmedel som inte officiellt är konserveringsmedelklassade.

(2010)

Peter Jansson, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet:

”Mineralolja täpper inte till porer.
Huden är en ytterst stark barriär som är svårpenetrerad. De allra flesta ingredienser kan alltså inte passera genom huden och in i blodomloppet. Att mineralolja skulle täppa till hudens porer finns det inget vetenskapligt belägg för utan är snarast att betrakta som en skröna.”

(2014)