Hudförändringar är utväxter, form- eller färgförändringar i hudens yta och delas in i ofarliga (godartade, benigna) eller potentiellt farliga (elakartade, maligna) hudförändringar.

Pigmentnaevi (födelsemärken eller leverfläckar) är brunfärgade, släta eller upphöjda pigmentförändringar i huden, som är godartade men bör regelbundet undersökas p.g.a. risken för malignt melanom. Tecken på sjukdomen kan vara nya pigmentfläckar på huden eller naevi som ändrar storlek, färg, form eller börjar klia eller blöda. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto större är chansen att den kan botas. Man har alltid rätt till undersökning inom den offentliga vården!
Innan naevi tas bort skall de vid minsta misstanke undersökas av en specialist och vid behov skickas på analys. Syftet är att säkerställa att de inte innehåller tumörceller. (Behandlingen utförs inte på salongen.)

Följande ofarliga hudförändringar behandlas på salongen med Zapper (lågfrekvent växelström) :

Fibrom – en godartad svulst, som uteslutande består av bindväv; kan uppstå överallt i kroppen, mest i form av en liten knut i huden.

Hudflik (”skin tag”) – mjuk, hudfärgad eller lätt pigmenterad utväxt som ofta har en stjälk och växer vanligtvis i huden runt halsen, i armhålorna eller i ljumskarna. Ärftlighet, ålder, vikt och diabetes ökar benägenheten.

Åldersvårta (”sebhorroisk keratos”) – ljusbrun, mörkbrun eller svart, helt godartad hudförändring som är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Den är lätt upphöjd med en tydlig kant och kan se glansig ut.

Körsbär angiom (”cherry spot”) – liten, rödaktig, platt eller upphöjd, godartad kärlmissbildning, som tillkommer oftast med åren och är vanligast på bålen.

Vårta – orsakas av virus och sitter oftast på händer och fötter; ofarlig och försvinner i regel av sig själv – men det kan dröja flera år.

Xantelasma
– oregelbundet formad, lätt upphöjd bildning i ögonlockshuden eller under ögonen, oftast i närheten av inre ögonvrån; orsakas vanligen av för höga blodfetter.

Före behandling
Först bedömer jag om det är en lämplig behandlingsmetod för din hudutväxt. Endast godartade hudutväxter behandlas! För utväxter med oklar diagnostik, oavsett det gäller form och färg, hänvisas alltid till läkare för vidare undersökning om det är en elakartad eller godartad hudförändring.
En timme före behandling rekommenderas applikation av Emla kräm som ger lokalbedövning av huden. Den innehåller en blandning av lidokain och prilokain.

Behandlingen
Med Zapper kan jag enkelt bränna bort oönskade godartade hudutväxter som har nämnts ovan. Zapper är både säkrare och mer ekonomisk än traditionella behandlingsmetoder som frysning eller snitting. Behandlingen är också hygienisk och har inga biverkningar.
Zapper använder lågfrekvent växelström för att koagulera och avlägsna oönskad hudvävnad. Behandlingen kan ibland kännas, men ofta inte alls. Till exempel vårtor har ofta ingen nervförsörjning och känns därför väldigt lite. Nålspetsen förs över och runt om behandlingsområdet. En liten gnista hoppar kontinuerligt mellan spetsen och vävnaden. Behandlingen för enstaka mindre fibrom tar bara några minuter per session. Större utväxter kan behöva behandlas i omgångar.

Efter behandling
Huden ska läka normalt och sårskorpa lämnas tills den faller av av sig själv. Ett läkande serum eller crème kan användas för att stödja hudens självläkning.
Undvik simbassäng, varmt bad och bastu, make-up (förutom DMK Cosmetics) och parfymerade produkter, samt direkt solljus under läkningsperioden! Använd solskydd och/eller kompress i solen!

Har du funderingar? Kontakta mig!

Priser